Tuunaajan 5 yleisintä virhettä

Jaa postaus

Lopputulos joka muistuttaa pikkulapsen askartelua. Hökötys, joka hajoaa alle. Kuulostaako tutulta?

Välttämällä nämä viisi virhettä, et voi kuin onnistua tuunauksessa!

 

1.Tuunausta ei tehdä kestämään käyttöä eikä aikaa

Yleisin virhe on ihmisten ajattelutapa: tuunata nopeasti, helposti ja halvalla! Tuunauksen lähtökohtana tulisi olla se, että lopputulos tulee kestämään käyttöä ja miellyttää silmää pitkän aikaa. Pieneenkin tuunausprojektiin saa kulumaan yllättävän paljon aikaa ja rahaa. 

Tuunaamalla esineen tulee saada lisää käyttöikää. 

Jos lopputulos on kehno saa tekele äkkiä väistyä uuden tieltä. Sinne meni hukkaan niin aikaa kuin rahaakin, ekologisuudesta puhumattakaan! Suunnitelmallisuutta tuunaukseen siis!

Täältä voit lukea mistä minä saan ideoita ja inspiraatiota tuunaukseen! >>>

 

2.Ei turvallisten materiaalien uusiokäyttö

Parhaimmillaan tuunaamalla voi antaa vanhalle esineelle ja materiaalille täysin uuden käyttötarkoituksen. Kannattaa kuitenkin aina tutustua materiaalin alkuperäiseen käyttötarkoitukseen ja sen ominaisuuksiin, sillä ne saattavat asettaa rajoituksia materiaalin uusiokäytölle.

Tutustu materiaalien alkuperäiseen käyttötarkoitukseen, ennen niiden uusiokäyttöä! 

Esimerkiksi vanhaa ratapölkkyä tai sähköpylvästä ei kannata käyttää kasvimaan ympärillä, sillä ne on kyllästetty terveydelle ja ympäristölle haitallisilla kemikaaleilla. Etenkin kierrätysmateriaaleista koruja askarrellessa tulee myös huomioida materiaalin sopivuus ihokosketukseen! 

Kun on tietoinen kierrätysmateriaalin alkuperäisestä käyttötarkoituksesta ja ominaisuuksista, pystyy melkein mistä vain tuunaamaan turvallisesti!                                     

Tässä Tukes:n eli turvallisuus-ja kemikaaliviraston blogipostaus aiheesta. >>>

 

3.Väärän pintakäsittelyn valinta

Huonekaluja tuunatessa tulee hetki, jolloin lähdetään innoissaan maali ostoksille rautakauppaan. Kun kaupan laaja valikoima avautuu eteen kaikkine maaleineen, lakkoineen ja vahoineen, ei sopivan pintakäsittelyaineen valinta olekaan niin helppoa kuin kuvitteli. 

Rautalankamallin sopivan pintakäsittelyn valintaan >>>

 

4.Teen IHAN kaiken itse

Muista, kaikkea ei tarvi tehdä itse. Jos tuunaat esim. valaisimen, voit tehdä muut tuunauksen vaiheet itse, mutta jätä sähkötyöt ammattilaiselle. 

Ei ole mitään syytä jättää toteuttamatta ideaansa, vain koska ei osaa tehdä kaikkea itse!

Teettämällä joitain työvaiheita ammattilaisilla tuunauksesta tulee kestävä ja turvallinen, kts. kohdat 1. ja 2. Hyödynnä myös mahdollisuus oppia ammattilaiselta! Ole utelias ja kysele mitä ja kuinka on tehty!  

 

5.Tuunaus materiaalien hilloaminen ja väärät säilytysolosuhteet

Tiedätkö ajatuksen, että teen tästä sitä ja tätä sitten joskus. Ja lopulta esine jää tuunaamatta ja varaston perälle unohduksiin. Tällä tavalla tuunaus projekteja kasaantuu, ja aloittaminen tuntuu entistäkin vaikeammalta. 

Jos et aio tuunata esinettä lähiaikoina, kierrätä se mieluummin.

Liika hilloaminen johtaa usein myös vääränlaisiin säilytys olosuhteisiin. 

Maalien jämät unohdetaan talveksi kylmävarastoon, jossa ne jäätyvät piloille. Kunnostusta odottava senkki siirretään pois tieltä kosteaan kellariin.

 

Liittymällä alta sähköpostilistallemme saat:

Vanhojen esineiden pelastus-oppaan, jonka avulla tunnistat mikä on vielä pelastettavissa ja millä konsteilla!

Vanhjen esineiden pelastus-opas