Tehokas kakluunilla lämmittäminen

Jaa postaus

Kakluunilla lämmittäminen

Kaakeliuuni tuo jyhkeä ja ylväs sisustuselementti sekä ihana tunnelman luoja! Kakluuni on parhaimmillaan myös tehokas kodin lämmittäjä! Jos savupeltien kanssa pelailu kuitenkin tuntuu arpomiselta, puita kuluu julmetusti, savua puskee tupaan ja pelkäät lämmittäväsi enemmän harakoita kuin tupaa, tämä blogipostaus on sulle!

Kaakeliuuni toimintavalmiiksi lämmityskauden alussa

Ennen talvea piippu on ollut käyttämättä pitkiä aikoja, jolloin sinne kerääntyy kosteutta.  Lämmityskauden alussa onkin hyvä varmistaa piipun vetokyky. Haihduta kosteus piipusta ensin pienellä lämmittämisellä! Aloita piipun kuivattaminen polttamalla ensin vain 1/3 pesällistä puita parina päivänä. Kostea piippu on syyllinen vedon puutteeseen ja siihen että savu alkaa työntyä piipun sijaan tupaan! Lämpö alkaa hiljalleen höyrystää piipun tiilistä kosteutta, koska vesihöyry raskaampana tukkii hormin, savu ohjautuu helposti sisälle eikä ulos piipusta!

Kostea piippu on syyllinen vedon puutteeseen ja siihen että savu alkaa työntyä piipun sijaan tupaan!

Aloita piipun kuivattaminen polttamalla ensin vain 1/3 pesällistä puita parina päivänä.

Sadehattu piipun päällä on ehdoton!

Lisäksi vanha kakluuni saattaa  reagoida huonosti rajuun lämpötilanvaihteluun. Kakluuni joka on pidempään ollut kylmillään on syytä ensin lämmittää varoen.  Kakluunin rakenne on sellainen, että liian nopea lämmitys saattaa aiheuttaa saumojen avautumista ja johtaa laattojen halkeamiseen! Aloita lämmitys siis puolella pesällisellä!

Kakluuni joka on pidempään ollut kylmillään on syytä ensin lämmittää varoen, muuten laatat saattavat haljeta!

Aloita lämmitys siis puolella pesällisellä!

Näin pelaat kakluunin peltien kanssa

Oman kakluunin käyttöön vinkkejä kannattaa kysyä nuohoojalta, sillä vanhoissa kakluuneissa on jonkin verran eroja.  Usein kysymyksiä aiheuttaa eniten savupeltien toiminta. Tärkeää on ennen sytytystä avata kaikki savupellit, mutta tarkista että ilmastointiventtiili (ns. tähtiventtiili)  on kiinni.

Sytyttäessä kaikki pellit auki, mutta tarkista että ilmastointiventtiili on kiinni!

Palamisen aikana takan luukut pidetään auki ja kipinäverkko kiinni.  Liekin äänestä kuulet, milloin  on tarvetta peltien hieno säätämiselle: Puut eivät saisi palaa kohisten, mutta eivät myöskään kituen! Mikäli puut palavat kohisemalla, savupellillä voidaan pienentää vetoa. Hitaampi palaminen auttaa varaamaan lämpöä paremmin.  Mielummin anna kuitenkin liekille kunnolla happea, kuin polta kituuttamalla! Sillä kituen polttaminen kerää horniin nokea, joka voi johtaa vaaralliseen nokipaloon piipussa!

Liekin äänestä kuulet, milloin on tarvetta peltien hieno säätämiselle:

Puut eivät saisi palaa kohisten, mutta eivät myöskään kituen!

Kituen polttaminen lisää nokipalon riskiä!

Kun lopettelet kakluunin lämmittämistä, odota hiilloksen muodostumista ja liekkien katoamista! Työnnä pellit ensin kiinni ja vedä noin  4-5 senttiä takaisin auki. Muista, että vanhoissa kakluuneissa ja tulisijoissa ei ole modernien takkojen tapaan häkäaukollisia peltejä! Laita pellit siis kokonaan kiinni vasta, kun hiillos on täysin musta, eikä punaisia kekäleitä näy! Häkä on hajuton ja väritön hengenvaarallinen kaasu.

Muista, että vanhoissa kakluuneissa ei ole modernien takkojen tapaan häkäaukollisia peltejä!

Sulje pellit kokonaan vasta kun takassa ei näy enää punaista hiillosta, häkävaaran vuoksi!

Huomaa myös, että kakluuni lämpeää vielä peltien sulkemisen jälkeen. Kakluuni alkaa luovuttamaan tehokkaammin lämpöä vasta peltien sulkemisen jälkeen!

Kaakeliuunin toiminta

Puiden polttaminen ja kakluunilla lämmittäminen tehokkaasti

Tehokkaaseen kakluunilla lämmittämiseen riittää tyypillisesti 2-3 pesällistä puita, muu on tunnelmointia!  Kaakeliuuni ei ole kuin kamiina, se ei lämmitä enemmän polttamalla paljon ja pitkään. Polta aina kuivaa puuta ja äläkä polta roskia, se aiheuttaa noettumista mikä heikentää kakluunin tehoa!

Suosittelen polttopuiden latomista vaakatasoon ristikkäin ja sytyttämistä päältä! Suurimmat puut alle, pienempää pilkettä päälle, sytykkeeksi pientä lastua ja tuohta.  Vaakatasoon ladonta mahdollistaa puiden sytyttämisen päältä, jolloin saat suuremman osan lämmöstä talteen! Päältä sytyttämällä on mahdollista saavuttaa samat lämmöt jopa kolmanneksen pienemmällä polttopuu määrällä! Päältä sytyttäessä puut palaa hitaammin ja ylhäältä alaspäin, ehtien tuottamaan enemmän lämpöä.  Kun taas alapuolelta tulet sytytettäessä puut palavat yhtäaikaa kaikki eli nopeammin, jolloin lämpöä ei ehditä saada samalla lailla talteen.

Lado polttopuut vaakatasoon ristikkäin ja sytytä päältä!

Päältä sytyttämällä saat lämmön talteen tehokkaammin ja pienemmällä polttopuu määrällä!

Lisää toinen pesällinen vasta, kun pesässä on hiillos!

Lisää toinen pesällinen vasta, kun pesässä on hiillos! Näin hyödynnät puut täysin, sen sijaan että pökkisit jatkuvasti puita lisää ja lisäät turhaan puiden kulutustasi! Tämä pidentää myös lämmitysaikaa jolloin kakluunin tiilet saavat paremmin aikaa varata lämpöä.

Paras hetki aloittaa tulisijan lämmitys on jo edellisinä päivinä, ei vasta pakkaspäivänä!

Vanha talo pysyy lämpimänä parheiten, kun sen runko ei pääse kylmenemään!

Pidä siis pientä säännöllistä lämpöä yllä!

Kireimmillä pakkasilla kannattaa tuli tehdä aamuin illoin!

Ensimmäisillä pakkasilla tuntuu, ettei mikään lämmittäminen tunnu riittävän! Sitä ihmettelee miten ihmeessä sitä selviää kovemmilla pakkasilla. Sitten yhtäkkiä se lämpö alkaakin riittämään, kun on parin päivän ajan kevyesti lämmitellyt kakluunia ja hirsiseinät ovat alkaneet kerätä lämpöä.  Hirsitalossa syksyn kosteus rakenteissa kuivuu ensipakkasilla, kun se on tapahtunut lämpö pysyy sisällä myös  paremmin! Vanha talo pysyy lämpimänä parhaiten, kun sen runko ei pääse kylmenemään! Siksi suurin hyöty tulisijalla lämmittämisellä saadaan kun pidetään pieni säännöllinen lämpö yllä! Kireämmillä pakkasilla suositeltavaa on tehdä tulet aamuin illoin!

Vanhjen esineiden pelastus-opas