Rautalankamalli sopivan pintakäsittelyn valintaan

Jaa postaus

 

Tuunaamisen maailma aukeaa monelle huonekalujen uudelleen maalauksen myötä. Suti käteen ja maalitonkka kouraan mieluisassa värissä rautakaupasta. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta kun maalikaupan valikoima avautuu eteen lakkoineen, vahoineen ja maaleineen, ei sopivan purkin valinta olekaan niin yksinkertaista kuin kuvitteli. 

 

Tässä postauksessa esittelen sinulle rautalankamallin sopivan pintakäsittelyn valintaan! 

maalikaupan maalitonkka hylly

3 Tärkeintä asiaa pintakäsittelyn valinnassa 

1.HALUTTU LOPPUTULOS: Halutaanko, että lopputulos on peittävä vai halutaanko  puun syiden jäävän näkyviin.

2.NYKYISEN PINTAKÄSITTELYN TUNNISTAMINEN: Pintakäsittely onnistuu varmasti, mikäli tietää, mitä pintakäsittelyä on aiemmin käytetty. Kaikki pintakäsittelyt  kun eivät sovi toistensa päälle!

3.EROT POHJATÖISSÄ JA TYÖSTETTÄVYYDESSÄ: Eri aineet vaatii erilaisia pohjatöitä ja eroja on myös siinä kuinka helppoa eri pintakäsittelyaineita on työstää. 

Tässä postauksessa kerron ja vertailen sinulle maalien, lakkojen ja vahojen ominaisuuksia näistä kolmesta näkökulmasta.

 

Maaleissa ohenteella on väliä

Maali on pintakäsittelyaineista monelle se tutuin tuote.  Maalien etu on niiden peittävyys. Tämä nopeuttaa käsittelyä ja vähentää käsittely kertojen määrää. Maalilla voi myös maalata jo olemassa olevan pintakäsittelyn päälle suoraan, jolloin säästyy ikäviltä pohjatöiltä.  Suositeltavaa kuitenkin on hioa vanha pintakäsitelty pinta rikki tai maalipestä se kokonaan pois, tasaisen lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Etenkin nopeassa päälle maalauksessa maalin liuottimella on väliä. Maalia valitessa huomio kannattaakin kiinnittää maalin ohenteeseen. Valitako siis vesiohenteinen vai öljypohjainen maali, jotta maali sopii edellisen pintakäsittelyn päälle:

Nyrkkisääntö on, että vesiohenteisen maalin päälle sopii vain vesiohenteinen maali, mutta öljymaalin päälle käy sekä vesiohenteinen että öljymaali. 

Vesiohenteisen maalin etuna tuunatessa on helppo välineiden puhdistettavuus vedellä sekä mieto tuoksu. Tämä takaa sen, että illan päätteeksi voi käpertyä kotisohvalle leffan pariin ilman päänsärkyä maalin kärystä. Vaikka olisikin tullut maalattua pajatilojen puutteessa keskellä omaa olohuonetta.  

Öljypohjaiset maalit puolustavat paikkaansa kuitenkin erityisen haastavien kohteiden ja kulutusalttiiden pintojen maalauksessa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi lattiat tai ulkokalusteet. Öljymaalin päälle maalaukseen sopii sekä vesiliukoinen maali että öljypohjainen maali. Vesiohenteisen maalin päälle voi jatkossa käyttää vain vesiohenteisia tuotteita.

Mikäli et tunnista alla olevaa pintakäsittelyä, käytä päälle vesiohenteista maalia.

Vesiohenteinen maali sopii sekä öljy- että vesiohenteisten maalien päälle.

 

Vesiohenteisen maalipinnan tunnistaa pitkittäin irtoilevista ja taipuisista maalisuikaleista. Öljymaalissa maalikalvolla on pieniä sirottuman kaltaisia halkeamia ja maalipinta on kova ja napsahtaa poikki taivuttaessa. 

Vanhan maalin tunnistus: vesiohenteinen maalista irtoaa suikaleita ja öljypohajinen maali on halkeillut.

Lakalla tai vahalla puunsyyt näkyviin

Merkittävin ero lakan ja vahauksen välillä on niiden toimintaperiaatteessa: 

Lakka muodostaa kalusteen pintaan kerroksen, kun taas vaha imeytyy puun syihin. 

Vaha säilyttää ehdottomasti pintakäsittelyaineista parhaiten puun luonnollisuuden, mutta ei suojaa esimerkiksi pöytälevyä iskuilta kuten lakkakerros. Lakkakerros  on helppo iskun jälkeen korjata uudella lakkakerroksella, kun isku on tehnyt  jäljen vain lakkapintaan eikä puuhun asti. Niin vahoissa kuin lakoissakin on useita sävyvaihtoehtoja, joten valinta ei jää siitä kiinni. 

Poista lakka kokonaan kaapimalla siklillä tai riko pinta  kevyesti hiomalla ennen uudelleenkäsittelyä!

Vanha lakkapinta ei rajoita kalusteen uudelleen käsittelyä. Poista lakka kokonaan kaapimalla siklillä tai riko pinta kevyesti hiomalla ja käytä lakkabensiini ohenteista pohjamaalia maalatessasi lakan päälle.  Lakan poistaminen kokonaan on suositeltavaa tehdä hionnan sijaan kaapimalla siklillä. Sillä lakka sulaa helposti ja kovettuu hiomapaperiin. Epätasainen hiomapaperi tekee tuhoa puupinnalle. Kaavi lakka aina puun syiden suuntaisesti.

Usein lakkakerroksen poistaminen on erityisen tympeä ja työläs homma, sillä lakkaa on käytetty liian paljon ja paksusti maalin tapaan.  Näin käy, koska lakka on luirua litkua, joka kovettuu hitaasti kovaksi pinnaksi. Sen levittäminen siististi ja tasaisesti vaatiikin erityistä malttia.

Yleinen virhe on levittää lakkaa liian paksusti maalin tapaan!

Vahan etuihin kuuluu sen helppo levitettävyys rievulla tai sienellä. Tällöin omalla annostelu virheellä ei tule hävittäneeksi puunsyitä tai saa aikaiseksi epätasaista pintaa. Puunsyyt eivät nimittäin ime vahaa määräänsä enempää niin nopeasti, ettet ehtisi pyyhkäistä ylimääräistä vahaa pois.

Vaha ei sovi muiden pintakäsittelyjen päälle, koska sen täytyy päästä imeytymään puun syihin. 

Koska vaha imeytyy puun syihin, se on myös pitkäikäinen ratkaisu.  Vahasta ei tahdo päästä hiomalla eroon tai no jos et ole valmis hiomaan pöydän pinnasta senttejä pois…   Siksi vahan päälle uusi vahaus on paras ratkaisu! 

 

Lataa Rautalankamalli itsellesi täältä!

 

Kaipaatko lisää vinkkejä tuunailuun? 

Liity sähköpostilistallemme: 

Vanhjen esineiden pelastus-opas