Kuulen usein kysymyksen: Mistä saan kaikki ideat tuunaudesign tuotteisiin? Tässä postauksessa vastaan tuohon kysymykseen ja jaan teille ideoideni lähteet! Ajatus tuunausdesign tuotteista sai alkunsa, kun aloin opiskella muotoilijaksi.

En halunnut luoda uutta tavaraa tyhjästä, vaan vaalia vanhoja ja rakkaita esineitä!

Valmistan kaikki tuotteet oikeasti vanhoista esineistä ja kierrätysmateriaaleista. Minulta ei koskaan saa uusvanhaa!

 

1. Esineet joihin liittyy muistoja

Tuunausdesign tuotteissa lähtökohtana on aina vanha esine ja sen tarina. Minulle on tärkeää säilyttää vanhan esineen luonne ja historia. Vasta sitten yhdistän siihen uuden käyttötarkoituksen. 

Mietin aina ennen tuunausta mikä esineessä on viehättävää, kaunista ja ajalleen tyypillistä.

Mitä esineen piirteitä haluan säilyttää ja korostaa.

Vasta sitten yhdistän siihen uuden käyttötarkoituksen.

Tarinat ja muistot esineiden takana tekevät työstäni merkityksellistä. Tuunauksillani voin tuoda ihmisille hyvää mieltä ja konkretisoida heidän muistojaan! Antamalla rakkaille esineille uusi käyttötarkoitus, ne voivat palauttaa kodin kunniapaikalta rakkaat muistot mieleen päivittäin! On aina suuri luottamuksen osoitus, kun käsiini luovutetaan suvun rakas aarre tai edesmenneeseen rakkaaseen liittyvä muisto.

 

 

2. Kauniit esineet, jotka ovat kehityksen myötä poistuneet käytöstä

Erityisesti minua inspiroivat kauniit esineet, joihin liittyy muistoja, mutta joilla ei ole nykypäivänä enää käyttöä. Esim. lankapuhelimet, liesisuojat jne…

Kaunis lapsuudenmuisto, mutta samalla täysin turha tilaa vievä kapistus. Valaisimena puhelimelle tulee muiston lisäksi myös käyttötarkoitus!

Tuunaamalla haluan myös siirtää esineitä sukupolvelta toiselle.  Mummon vanha puhelin on nuorelle samaan aikaan muisto lapsuuden mummolasta ja kuitenkin täysin turha tilaa vievä kapistus. Valaisimena puhelimelle tulee muiston lisäksi myös käyttötarkoitus. Haluan pelastaa tälläiset esineet pois kaappien ja varastojen kätköistä jälleen esille ja käyttöön! En tee mitään vain koristeeksi. Haluan, että kaikella on kauneuden lisäksi myös käyttötarkoitus. Tämä asettaa tiettyjä vaatimuksia tuunaukseen, ratkaisujen täytyy toimia ja kestää niin käytön kuin katseenkin. 

En tee mitään vain koristeeksi.

Ratkaisujen täytyy toimia ja kestää niin käytön kuin katseenkin!

 

3. Nykyarjessa tarpeellisille, mutta rumille käyttöesineille kauniit ratkaisut

Kodeissa on arjen kannalta välttämättömiä esineitä ja eletroniikkaa,jota on vaikeaa sovittaa, vanhan ajan henkeen sisustettuun kotiin. Siksi olen kehittänyt mm. kauniisti sisustukseen sulautuvat kaiuttimet vanhoista kirjoista ja matkalaukuista!

Peruskaupoista on vaikea löytää perinteiseen sisustukseen tunnelmaltaan sopivia valaisimia ja kaiuttimia!

Halusin sulauttaa nykyelektroniikan kauniisti osaksi sisustusta!

 

 

4. Kierrätysmateriaalit ja rikkoutuneet esineet

Monesti ideat syntyvät myös omista tai läheisten tarpeista ja ongelmista. Kuten pukulaukut, jotka kehitin, kun huomasin vanhojen pukujen täyttävän niin ihmisten kaapit kuin kirpputoritkin.

Monesti ideat syntyvät omista tai läheisten tarpeista ja ongelmista!

Kuten pukulaukut, joka sai inspiraation sukulaisten pursuilevista vaatekaapeista!

Myös ensimmäinen astiakoru syntyi, kun Nunna kissani hajotti minulle rakkaan kupin, jonka olin saanut mummaltani. En raaskinut heittää kauniisti kuvioituja sirpaleita roskiin, vaan aloin miettiä niille uutta käyttöä. Nyt koru on minulle kaunis muisto mummastani ja yhteisistä kahvihetkistämme!

 

5. Rakkaat harrastukset

Vanhojen esineiden lisäksi tuunaan sisustustuotteita myös harrastevälineistä.  Harrastukset näkyvät kodissamme yleensä vain nurkkiin kertyneinä harrastevälineinä, joiden määrä vain kasvaa ja kasvaa… Silti harrastukset kertovat meistä ihmisenä paljon! Voisiko muusikon ensimmäinen kitara päätyä varastosta kaiuttimeksi?

Haluan suunnitella asukkaidensa näköisiä koteja!

Kun ihmisten harrastukset ja muistot eletystä elämästä näkyvät kodissa, niin se toteutuu! 

 

 

Vanhjen esineiden pelastus-opas

Jaa postaus