Kodin valaistus: kauniin valon salaisuudet

Kaunis ja toimiva kodin valaistus on paljon muutakin, kuin vain kauniita valaisimia. Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä vaikutus valaisimen sisään ruuvaamallasi lampulla on kotisi tunnelmaan?

Jos kelvinit ja lumenet ovat sinulle hepreaa, anna minun kertoa tällä postauksella sinulle kodin valaistuksen salat ja koe ”valaistuminen”!

Kauniin valon salaisuudet?

Kelvinit ja lumenet hepreaa?

Lue postaus ja koe ”valaistuminen”!

Tärkeintä on hyvä yleisvalo

Valoisaan vuodenaikaan kotinsa valaistuksen puutteita ei niin huomaa, mutta kun illat pimenee, alkaa myös arkiaskareet kuten siivous hankaloitua. Tämä on merkki liian vähäisestä yleisvalosta.

Yleisvalolla tarkoitetaan yleensä kattovalaisimia, joilla pyritään valaisemaan koko huone. Yleisin virhe on yrittää valaista iso huone vain yhdellä kattovalaisimella. Valitse kattovalaisin siis aina huoneen koon mukaan ja tarvittaessa ripusta useita valaisimia peräkkäin taataksesi riittävä yleisvalo tilaan. 

Yleisin virhe on yrittää valaista iso huone vain yhdellä kattovalaisimella!

Valitse kattovalaisin huoneen koon mukaan, ja tarvittaessa ripusta useita valaisimia taataksesi riittävä yleisvalo tilaan.

Kattolampun lisäksi hyvä keino lisätä yleisvaloa tilaan on epäsuoran valon lisääminen. Epäsuorassa valaistuksessa valonlähde ei näy ja valo heijastuu tilaan pinnan, kuten seinän tai katon kautta. Epäsuora valo on miellyttävän tasaista, eikä häikäise.

Paras hetki suunnitella kodin yleisvalaistusta on jo rakennus tai remonttivaiheessa, jotta johdot saadaan piiloon. Usein kuitenkin rakennusvaiheessa miljoonan muun päätöksen keskellä on vaikeaa keskittyä valaistukseen. Epäsuoraa yleisvaloa saa helposti lisättyä tilaan jälkikäteen led-nauhoilla!

Led-nauhaa voi laittaa vaikka keittiön sokkeliin tai kaapin päälle, jolloin johdot voi helposti piilottaa koriste-tai peitelistoilla. Led-nauha peilin, taulun tai portaiden kaiteen takana, vaatekaapissa liiketunnistimella viimeistelee kodin yleisvalaistuksen kauniisti.

Lisää epäsuoraa yleisvaloa helposti led-nauhoilla!

Kodin valaistus : Lisää erilaisia valonlähteitä eri tarkoituksiin

Luo ensin kotiin hyvä yleisvalaistus ja täydennä sitä muilla valaisin valinnoilla. Mieti valaistusta huoneessa tehtävien eri toimintojen mukaan, jotta jokaisessa huoneessa olisi valoa siihen mitä siellä tehdään.

On hyvä pysähtyä miettimään myös kuka tilaa käyttää. Lasten huoneessa taapero kaipaa turvakseen yövaloa ja koululainen tarvitsee läksyjen tekoon kohdistettavaa työvaloa. Makuuhuoneessa riittää tunnelmallisempi valaistus, joka sopii rauhoittumiseen. Kun taas työ huoneessa täytyy olla parempi yleisvalo ja työvalaisin tarkkaan työskentelyyn.

Täydennä yleisvaloa muilla valaisin valinnoilla,

jotka on mietitty huoneen käyttäjän ja toimintojen mukaan!

Liian usein unohdamme, että valaisimia voi sijoittaa kodissa myös muuallekin kuin vain kattoon, kuten  seinille ja tasoille. Eri korkeuksille sijoitetut valaisimet luovat tilasta myös mielenkiintoisemman ja takaavat tasaisemman valon tilaan.

Muista käyttää erilaisia valaisimia! 

Kattolamppujen ja pöytävalaisimien lisäksi älä unohda jalkalamppuja, 

tunnelmavalaisimia tai että valaisimia voi sijoittaa myös seinille!

Kodin sisustus viimeistellään tunnelma ja kohdevaloilla.

Valitse koristevalaisimiin lämpimän sävyisiä valonlähteitä luomaan pehmeää valoa ja tunnelmaa. Aidoin tunnelmavalo saadaan tietysti kynttilöillä ja lyhdyillä. Myös valosarjoja voidaan käyttää tunnelma valaistukseen muutenkin kuin vain jouluna. Ripusta valosarja roikkumaan jostain, asettele ne maljakon sisään tai pujottele se hyllylle tekemäsi asetelman sekaan.

Kohdevaloilla korosta yksityiskohtia, kuten kaunista taulua tai seinän pintamateriaalin kaunista tekstuuria. Suora valo ja neutraali valo sopii parhaiten kohdevalaisuun. Tarkemmin valon väristä ja valotehon merkityksestä alla.

Kelvinit ja lumenet kauniin valaistuksen salaisuus

Usein kodista löytyy kauniita valaisimia joka lähtöön, mutta harva pysähtyy miettimään millaisen lampun niihin ruuvailee sisään. Kun lamppu on palanut ja vaihtoa vailla, ruokaostosten yhteydessä poimitaan ensimmäinen sopiva kantainen lamppu mukaan. Kauniin ja tunnelmallisen valaistuksen salaisuus kuitenkin on kelvinit ja lumenet, jotka ovat termeinä usein hepreaa.

Kauniin valaistuksen salaisuus on kelvinit ja lumenet!

Mitä suurempi Lumen (lm) arvo on, sitä enemmän lamppu tuottaa valoa. 

Liian voimakas valo häikäisee helposti, etenkin jos lamppu jää valaisimessa näkyviin. Himmentävien valokatkaisijoiden lisäksi valoa voi pehmentää valaisimen muodolla tai varjostin valinnalla, joka ei jätä lamppua näkyviin. Etenkin kylpyhuoneessa ihmisillä on usein matalan lumen arvon lamppu, jolloin mm. meikkaaminen hankaloituu. Korkeampi lumen arvo tekee esineistä ja huoneiden ääriviivoista terävämpiä.

RA-indeksi kertoo värintoisto kyvyn. 

Mitä korkeampi RA-indeksi on sen paremmin lampun valo toistaa värejä. Suositus on kotona vähintään 80, mutta aina parempi mitä suurempi luku on.  Valitse etenkin työtiloihin  laadukkaampi valo, jonka RA-indeksi on 90-100.

Lumen (lm) arvo on, sitä suurempi mitä enemmän lamppu tuottaa valoa.

RA-indeksi kertoo värintoisto kyvyn.

Kelvin-arvo (K)  eli valon värilämpötila.

Kelvin-arvo (K) kertoo valon värilämpötilan. 

Lampun värilämpötila vaikuttaa huomattavasti valaistavan tilan tunnelmaan.  Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottama valo on. Päivänvaloa vastaa suunnilleen 5500 kelviniä.

Lähimmäksi luonnonvaloa päästään 5000-6000 kelvinillä.

Jos vielä haikailet kotoisan lämmintä valoa antaneiden hehkulamppujen perään, valitse lamppu, jonka värilämpötila on noin 2700 kelviniä. Tälläinen lämpimämpi värilämpötila sopii erityisesti tunnelmavalaisimiin sekä makuuhuoneeseen. Työpaikalle  ja työhuoneeseen sen sijaan valitse vähintään 4000K lamppu, jotta työskentely sujuu ja valo virkistää.

Viileämpi valon väri  sopii parhaiten tiloihin, joissa tehdään tarkkaa työskentelyä sekä halutaan korostaa tilan valoisuutta. Lähtökohtaisesti lämpimämmän sävyisiin ja rauhoittumiseen keskittyviin tiloihin sopii paremmin lämpimämpi valo, kuten 2700K.  Yleisin kotona käytettävä värilämpötila 3000k eli lämmin valkoinen.

Yleisin kotona käytettävä värilämpötila on 3000K.

Haikailet hehkulamppujen kotoisan lämmön perään, valitse lamppu, joka on noin 2700 K.

Tarkkaile IP luokkaa kun valitset valaisimen ulos tai märkätiloihin.

IP luokka kertoo valaisimen suojauksen pölyä ja vettä vastaan. Ensimmäinen numero kertoo suojauksesta vierasesineitä vastaan, kuten pölyä. Toinen numero kertoo suojauksesta vettä vastaan.

Sisävalaisimet ovat tavallisesti IP20. IP44 valaisin on roiskeveden kestävä ja turvallinen jo suihkunkin lähellä. Ulkokäytössä katoksen alla suojassa olevaan valaisimeen riittää IP21, jolloin se on tippuvesitiivis. Muuten pölyisissä tiloissa ja ulkokäytössä suositaan IP55 luokkaa.

Jaa postaus