Kodin valaistus: kauniin valon salaisuudet
Kodin valaistus ei ole vain kauniiden valaisimien valitsemista! Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, mikä vaikutus valaisimen sisään ruuvaamallasi lampulla on kotisi tunnelmaan ja arjen sujuvuuteen?
Jos kelvinit ja lumenet ovat sinulle hepreaa, anna minun kertoa tällä postauksella sinulle kodin valaistuksen salat ja koe ”valaistuminen”!
Kodin valaistus ei ole vain kauniita valaisimia, valitse myös oikeanlainen lamppu!
Kelvinit ja lumenet hepreaa?
Lue postaus ja koe ”valaistuminen”!
Design Kaje valmistaa vanhoista esineistä myös kattovalaisimia! Kurkkaa valikoima klikkaamalla tästä!
Kodin valaistus alkaa yleisvalosta
Yleisvalo on kodin valaistuksen perusta. Valoisaan vuodenaikaan kotinsa valaistuksen puutteita ei niin huomaa, mutta kun illat pimenee, alkaa myös arkiaskareet kuten siivous hankaloitua. Tämä on merkki liian vähäisestä yleisvalosta.
Yleisvalolla tarkoitetaan yleensä kattovalaisimia, joilla pyritään valaisemaan koko huone. Yleisin virhe on yrittää valaista iso huone vain yhdellä kattovalaisimella. Valitse kattovalaisin siis aina huoneen koon mukaan ja tarvittaessa ripusta useita valaisimia huoneeseen taataksesi riittävä yleisvalo tilaan.
Yleisin virhe on yrittää valaista iso huone vain yhdellä kattovalaisimella!
Valaise tila sen koon mukaan!
Kattolampun lisäksi hyvä keino lisätä yleisvaloa tilaan on epäsuoran valon lisääminen. Epäsuorassa valaistuksessa valonlähde ei näy ja valo heijastuu tilaan pinnan, kuten seinän tai katon kautta. Epäsuora valo on miellyttävän tasaista, eikä häikäise.
Epäsuoraa yleisvaloa saa helposti lisättyä tilaan jälkikäteen led-nauhoilla! Led-nauhaa voi laittaa vaikka keittiön sokkeliin tai kaapin päälle, peilin tai taulun taakse, sekä portaiden kaiteeseen.
Lisää epäsuoraa yleisvaloa helposti led-nauhoilla!
Paras hetki suunnitella kodin yleisvalaistusta on jo rakennus- tai remontin alku vaiheessa, jotta johdot saadaan piiloon ja valaisinten paikat sekä pistokkeet sijoitettua tilaan järkevästi. Usein kuitenkin rakennusvaiheessa miljoonan muun päätöksen keskellä on vaikeaa keskittyä valaistukseen. Tässä voin auttaa sinua sisustussuunnittelijana!
Kodin valaistus eri huoneissa – monipuolisesti erilaisia valonlähteitä
Pelkkä yleisvalo ei riitä, vaan kodin valaistuksen tulee mukautua eri huoneiden ja käyttäjien tarpeisiin. Täydennä yleisvaloa muilla valaisin valinnoilla.
Mieti valaistusta huoneessa tehtävien eri toimintojen mukaan, jotta jokaisessa huoneessa olisi valoa siihen mitä siellä tehdään. Pysähdy myös miettimään kuka tilaa käyttää.
Lastenhuoneessa taapero kaipaa turvakseen yövaloa ja koululainen kaipaa läksyjen tekoon kohdistettavaa työvaloa. Makuuhuoneessa riittää tunnelmallisempi valaistus, joka sopii rauhoittumiseen. Kun taas työhuoneessa täytyy olla parempi yleisvalo ja työvalaisin tarkkaan työskentelyyn.
Täydennä yleisvaloa muilla valaisin valinnoilla,
jotka on mietitty huoneen käyttäjän ja toimintojen mukaan!
Usein unohdamme, että valaisimia voi sijoittaa kodissa myös muuallekin kuin vain kattoon. Hyvä kodin valaistus syntyy eri valonlähteiden; katto-, pöytä- ja jalkalamppujen sekä tunnelmavalaisimien yhdistelmästä. Kodin sisustus viimeistellään tunnelma- ja kohdevaloilla.
Muista käyttää erilaisia valaisimia!
Luo tilasta mielenkiintoisempi erilaisilla ja eri korkeudella olevilla valaisimilla!
Valitse koriste- ja tunnelmavalaisimiin lämpimän sävyisiä (2700-3000K) valonlähteitä luomaan pehmeää valoa ja tunnelmaa. Aidoin tunnelmavalo saadaan tietysti kynttilöillä ja lyhdyillä.
Kohdevaloilla korosta yksityiskohtia, kuten kaunista taulua tai seinän pintamateriaalin kaunista tekstuuria. Suora valo ja neutraali valo sopii parhaiten kohdevalaisuun. Tarkemmin valon väristä ja valotehon merkityksestä alla.
Kelvinit ja lumenet haltuun – säädä kodin valaistus kohdilleen
Usein kodista löytyy kauniita valaisimia joka lähtöön, mutta harva pysähtyy miettimään millaisen lampun niihin ruuvailee sisään. Kun lamppu on palanut ja vaihtoa vailla, ruokaostosten yhteydessä poimitaan ensimmäinen sopiva kantainen lamppu mukaan. Kauniin ja tunnelmallisen valaistuksen salaisuus kuitenkin on kelvinit ja lumenet, jotka ovat termeinä usein hepreaa.
Kauniin valaistuksen salaisuus on kelvinit ja lumenet!
Mitä suurempi Lumen (lm) arvo on, sitä enemmän lamppu tuottaa valoa.
Liian voimakas valo häikäisee helposti, etenkin jos lamppu jää valaisimessa näkyviin. Himmentävien valokatkaisijoiden lisäksi valoa voi pehmentää valaisimen muodolla tai varjostin valinnalla, joka ei jätä lamppua näkyviin. Etenkin kylpyhuoneessa ihmisillä on usein matalan lumen arvon lamppu, jolloin mm. meikkaaminen hankaloituu.
RA-indeksi kertoo värintoisto kyvyn.
Mitä korkeampi RA-indeksi on sen paremmin lampun valo toistaa värejä. Suositus on kotona vähintään 80, mutta aina parempi mitä suurempi luku on. Valitse etenkin työtiloihin laadukkaampi valo, jonka RA-indeksi on 90-100.
Lumen (lm) arvo on, sitä suurempi mitä enemmän lamppu tuottaa valoa.
RA-indeksi kertoo värintoisto kyvyn.
Kelvin-arvo (K) eli valon värilämpötila.
Kelvin-arvo (K) kertoo valon värilämpötilan.
Lampun värilämpötila vaikuttaa huomattavasti valaistavan tilan tunnelmaan. Mitä korkeampi kelvin-arvo on, sitä kylmempi ja sinertävämpi lampun tuottama valo on. Päivänvaloa vastaa suunnilleen 5500 kelviniä.
Lähimmäksi luonnonvaloa päästään 5000-6000 kelvinillä.
Jos vielä haikailet kotoisan lämmintä valoa antaneiden hehkulamppujen perään, valitse lamppu, jonka värilämpötila on noin 2700 kelviniä. Tälläinen lämpimämpi värilämpötila sopii erityisesti tunnelmavalaisimiin sekä makuuhuoneeseen. Työpaikalle ja työhuoneeseen sen sijaan valitse vähintään 4000K lamppu, jotta työskentely sujuu ja valo virkistää.
Viileämpi valon väri sopii parhaiten tiloihin, joissa tehdään tarkkaa työskentelyä sekä halutaan korostaa tilan valoisuutta. Lähtökohtaisesti lämpimämmän sävyisiin ja rauhoittumiseen keskittyviin tiloihin sopii paremmin lämpimämpi valo, kuten 2700K. Yleisin kotona käytettävä värilämpötila 3000k eli lämmin valkoinen.
Yleisin kotona käytettävä värilämpötila on 3000K.
Haikailet hehkulamppujen kotoisan lämmön perään, valitse lamppu, joka on noin 2700 K.
Tarkkaile IP luokkaa kun valitset valaisimen ulos tai märkätiloihin.
IP luokka kertoo valaisimen suojauksen pölyä ja vettä vastaan. Ensimmäinen numero kertoo suojauksesta vierasesineitä vastaan, kuten pölyä. Toinen numero kertoo suojauksesta vettä vastaan.
Sisävalaisimet ovat tavallisesti IP20. IP44 valaisin on roiskeveden kestävä ja turvallinen jo suihkunkin lähellä. Ulkokäytössä katoksen alla suojassa olevaan valaisimeen riittää IP21, jolloin se on tippuvesitiivis. Muuten pölyisissä tiloissa ja ulkokäytössä suositaan IP55 luokkaa.